diumenge, 6 de gener del 2008

Ball de Cavallets a Sueca




El pare Amado Burguera, al seu llibre “La Milagrosa Imagen de Nuestra Señora La Virgen de Sales” , publicat al 1920, junt a un programa de festes de 1915 , en honor a la patrona de Sueca, ens fa la següent reflexió:
“ ¿Quien no ha visto funcionar durante la mañana del 8 de septiembre y durante su tarde, en la carrera de la procesión, los bailes, misterios y emblemas? ¡ Lo ball de les espases, lo ball de tornechants, lo ball de les vetes, lo ball dels capsots, lo ball dels mariners y antiguamente además de estos lo ball de les llauradoretes, lo ball dels cavallets y lo ball dels maltesos!"
Encara no tenim constància de quan apareix el Ball de Cavallets a Sueca per primera vegada, però el que és evident és que hi era, el dia 8 de setembre tant pel matí com a la processó general.
El Ball de Cavallets està format per vuit figures de cartó-pedra representant cavallers, i que són portades per xiquetes o xiquets. Aquest ball fa referència a les lluites entre turcs i cristians . Duen una faldilla que quasi amaga les cames dels portadors i la indumentària és una aproximació als seus representats .
Pel que fa a la resta del País Valencià hi ha altres municipis amb danses similars, com per exemple Xàtiva, on Ball de Cavallets està format per vuit cavalls amb els portadors vestits de turcs, i en té cura l’Escola de Danses de Xàtiva. Antigament, aquesta dansa fou una de les més emblemàtiques del Corpus de la localitat, i fins i tot el ball de cavallets donava nom a la cercavila que se celebrava la vigília de la festa, coneguda popularment com “La Degollà” o “Cavallets”.
A Alcoi és Grup de Danses Sant Jordi qui el recuperà per les festes de Moros i Cristians de 1995 per a la filà mora barbarescos. La referència d’aquest ball es remunta a l’any 1926.
Molt a prop d'enllà, Ontinyent , el Ball de Cavallets manté la tradició gremial i és dut per la Colla de Campaners d’Ontinyent. La dansa representa una lluita d’espases entre cavallers bàrbars i cavallers d’Ontinyent per la defensa de la costa. L’any 2005, l’escultora Dolors Sans realitzà una rèplica en fibra de vidre dels vuit cavallets antics d’Ontinyent.
Pel que fa a València argumentalment ,l’origen del ball de cavallets valencià es remunta al 1615. Està format per vuit nens vestits de moros que desfilen a la processó de Corpus i que representen el testimoniatge de l’adoració del Corpus per part dels infidels. També hi ha Cavallets a Castelló i Banyeres de Mariola, i des d'ara , gràcies a l'Escola de Danses de la Ribera, i a la seva mestra Xelo Moragues, tenim el Ball de Cavallets a Sueca.