dissabte, 29 d’agost del 2009

Fer l'agost


Hola amigues i amics, de nou estic ací per ficar-vos al corrent , entre altres coses, de les últimes actuacions de grans i menuts de l’Escola de Danses de la Ribera. El 5 d’agost fou un dia una mica marejat per a mi, ja que coincidien les festes de Polinyà i Riola a la vegada, i com ja sabeu tenim xiquets i xiquetes balladores als dos pobles. Al voltant de les 20’30 eixiren les dues processons i jo vaig haver d’anar a Polinyà , més que res pel fet que els menuts d’allà feien la seva primera actuació al poble i necessitaven sentir-se segurs. A Riola fent-se càrrec dels menuts estaven la companya Isabel i Mondu, aquests ja tenen una experiència de tres anys i com es sol dir “ja caminen sols” . Totes dues formacions feren les seves dansetes pels carrers de volta amb l’alegria que sempre porten damunt i amb la qual enlluernen el veïnat que els veu.
Al Carrer del Crist de Corbera també hi havia festa amenitzada per dolçainers i tabaleters de Tabalaina, mentre les festeres i festers repartien la murta, i tornaren l’endemà dia 6, cap al migdia i de vesprada per fer la cercavila de “córrer la traca” i la processó general.
Sense perdre temps, el divendres 7 d’agost de matinet moguérem cap a La Yesa, on vaig impartir un curset cap a les sis de la vesprada. En principi foren els més jovenets de la pedania de la Cuevarruz els que s’iniciaren al ball i poc a poc s’incorporaren els més adults, on fins i tot participaren veïns que venien de les seves tasques al camp. Ens emportarem una grata sorpresa quan unes dones majors s’animaren a ensenyar-nos com ballaven fins fa ben poc les jotes de la zona. Fou molt divertit i instructiu tant per ells com per mi , i ja quan es feia fosc, a una de les cases del veïnat que l’ama havia estat al curs, ens convidaren a cafè i pastes. El dia va estar molt bé doncs també havíem aprofitat el matí per fer una mica de turisme rural i gastronòmic. Fou una jornada que ens recarregà les bateries per al que faltava per als propers dies, Sollana, Foios,... i molt especialment, Corbera on el carrer de Sant Roc és “el meu carrer”. Sempre solem portar alguna cosa per les festes, així que enguany era el torn de la Colla de Gegants i Ball de Nans de Sueca, durant la vesprada del dia quinze per fer l’enramada de la murta on fórem obsequiats amb picadeta i gelats. L’endemà (el dia de Sant Roc), férem la despertada i la processó on per una banda Tabalaina anava a la creu i davant, encapçalant-la anaven les danses.
Poc a poc arribàrem a Montroi on el dia vint-i-u encapçalàrem la processó amb el Ball de Nans, i l’endemà estrenàrem l’espectacle “festes de la verema”, a l’escenari que instal·laren junt a l’església. Aquest té una durada aproximada de seixanta minuts; una horeta que transcorregué amb la interpretació d’onze balls de diferents pals, algunes melodies festives i una mica de dramatització amb raïm, figues, rotllets i mistela. Les festeres i festers, així com la corporació municipal també gaudiren dels fruïts i licors amb els quals fou obsequiat el públic assistent, i en acabar l’acte ens felicitaren pel treball desenvolupat.